Reklama
 
Blog | Ondřej Koutník

Český prezident si zase rýpl

Ještě nedávno se svět bavil nad prezidentovým zmizením chilského pera. Nyní se naopak Václav Klaus baví nad plánovaným vypnutím jaderných elektráren v Německu.

Václav Klaus si ve svém druhém funkčním období opravdu dává záležet na plnění článku 63 Ústavy, který po prezidentovi požaduje zastupování státu navenek (pokud možno reprezentativní). Od Lisabonské smlouvy, přes zmiňovanou propisku k trapasům jeho podřízených zpochybňujících občanství amerického prezidenta. Naposledy zavládlo v prezidentské kanceláři veselí nad plánem německé vlády, která navrhla vypnutí jaderných elektráren do roku 2022. Vývoj německého politického a stranického systému je však v posledních letech velmi zajímavý a do jisté míry vysvětluje politické kroky německé vlády.  

Již v 70. letech minulého století americký politolog Ronald Inglehart představil koncept tzv. postmaterialismu a vliv postmateriálních hodnot na vznik politických stran. R. Inglehart tak reagoval na zrod nových politických subjektů v západní Evropě (zejména Benelux a Skandinávie) v období 70. a 80. let. Občané v západoevropských zemích byli „materiálně“ uspokojeni a začali hledat nové hodnoty environmentalistického, lidsko-právního či kulturního charakteru. Do parlamentu se proto začaly dostávat nové formace, které tyto nové hodnoty reprezentovaly.

Vývoj v německé společnosti zmiňovaný západoevropský trend z konce minulého století potvrzuje. Nedávné volební úspěchy Bündnis 90/Die Grünen v několika zemských volbách způsobil ve vládní koalici Angely Merkelové paniku. Ať už s postupem německé vlády souhlasíme nebo ne, je zřejmé, že reakce vlády na volební výsledky a úspěchy Zelených vychází z pohybů uvnitř německé společnosti. Pokud kancléřka nepodlehne renomé a zahraničnímu uznání českého prezidenta, reakce na Klausova slova skončí leda tak úsměvem. Naopak by A. Merkelová mohla projevit službu české hlavě státu a jí přidat pár doporučení.

Reklama

Tak například by prezident už nemusel pro příště mermomocí držet při životě Nečasovu vládu (jinak též vláda rozpočtové odpovědnosti a boje proti korupci). Jiným příkladem je ministerstvo životního prostředí, kam se podle V. Klause s nástupem ministra Tomáše Chalupy navrátil rozum. Vysvětlujte to ale občanům Prahy 6, jejíž radnice pod vedením T. Chalupy utopila několik set milionů korun ve firmě Key Investments. Koho by však zmiňované výroky po osmi letech s Klausem na Hradě překvapovaly.