Reklama
 
Blog | Ondřej Koutník

K Zeleným na kafe

Příjemný a nevtíravý interiér, dobrá káva a především v Česku ojedinělý nápad. Unikátní projekt rozjela Strana zelených, která v centru Prahy otevřela kavárnu Sicily.

Nepočítáme-li jídelnu v Lidovém domě, Strana zelených je první českou politickou stranou, která pro svou činnost bude využívat kavárenské prostředí. Taková kavárna skýtá pro malou politickou stranu hned několik výhod. Zaprvé jde o zdroj finančních prostředků, kdy podle zakladatele kavárny a manažera SZ Tomáše Průši půjde několik procent z tržby na stranické konto.

Druhým přínosem je socializační efekt. Stranictví je v této zemi již od dob první republiky vnímáno veřejností poměrně negativně a politické strany trpí malým počtem členů. Vznik kavárny může soustředit činnost a setkávání straníků do jednoho místa, což by mohlo pozitivně přispět k vnitřnímu vývoji partaje. Kavárna by se rovněž mohla ukázat jako efektivní nástroj pro nábor nových sympatizantů a tím zvětšování členské základny, která je pro každou politickou stranu velmi důležitá.

Reálný přínos pro stranu uvidíme až časem. Bude ale určitě zajímavé pozorovat, zda se inspirují i ostatní strany. Každopádně jde o příjemnou novinku, kterou občanům nějaká politická strana za poslední dobu nabídla. V Paříži, Londýně, ale i Praze představovalo prostředí kaváren vždy tradiční místo pro setkávání politiků. Doufejme, že green hub bude v této tradici pokračovat. 

Reklama

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Foto: Petr Hnyk