Reklama
 
Blog | Ondřej Koutník

Bathory po česku: extrémista náměstkem?

Národní strana se v politickém hrobě tetelí blahem. Její bývalý kandidát Ladislav Bátora to pravděpodobně dotáhne na velmi vysokého úředníka. A co hůř, tento ultrapravicový populista přichází z okruhu lidí, kteří mají přízeň Hradu.

Dobešovina jak má být. Pan ministr již zřejmě vyčerpal rezervoár české inteligence a proto si zve na své pracoviště velmi divné lidi. No, spíše tomu bude naopak – o práci pod ministrem Dobešem je po sérii negativních zkušeností schopných úředníků pramalý zájem ze strany šikovných jedinců.

Politická hvězda

Kdo že je Ladislav Bátora? Na Praze 7 byl dlouhá léta přísedícím obvodního soudu Prahy 7, kde proslul případem odsouzení romského zloděje. V roce 2006 kandidoval do Poslanecké sněmovny na Vysočině za Národní stranu, získal pěkných devět hlasů. Ano, Národní strana, která se netajila otevřeným rasismem, homofobií a jinými svinstvy. Ministerstvo vnitra uvažovalo o pozastavení činnosti, nakonec strana sama zanikla. „Pokud bych se měl s někým ztotožnit, byl by to určitě Jörg Haider nebo Jean-Marie Le Pen,“ řekl Bátora v roce 2003 pro Respekt. Jeho politická hvězda však nadále letěla vzhůru. V evropských volbách si ho vytáhl na pomoc Petr Mach do svých Svobodných občanů. Ani to Bátorovi nestačilo a tak přechází k Janě Bobošíkové, za jejíž Suverenitu kandidoval v roce 2010 na senátora Prahy 11. Samozřejmě, výsledky na všech frontách tragické.

Reklama

Odpovědný hospodář

Sluší se také říci, že školství v osobě pana Bátory by nalezlo konečně hospodáře, jakého už dlouho shání – hlavně v době škrtů a úspor. Co na plat, že byl Bátora vyšetřován kvůli podezřelému hospodaření na Vyšší odborné škole publicistické, jíž mělo vedení včetně Bátory připravit o statisíce korun. Je ale fakt, že ministr Dobeš by potřeboval někoho schopného na mzdové účetnictví svých velezdatných a sličných pracovnic.

Kvazisanitární hyeny a zednářská spolčení

Ladislav Bátora mluví o českých novinářích jako o agilních hrobařících demokracie a nazývá je kvazisanitárními hyenami. Proklíná Evropskou unii, podléhá teoriím nejrůznějších spiknutí, nenávidí Havla, Schwarzenberga, Zelené a Halíka. Na jejich adresu na Nový rok Bátora uvedl: „Státní zvůle je – pořád ještě – na jejich straně! Jakkoli se to zdá někomu ještě neuvěřitelné, tak na pár let vyhrají. Vůbec jim ale nezávidím. Jejich vítězství uteče obvykle jako voda. A co přijde potom… Ne! Nechci to vůbec domýšlet. Natož domyslet! Kdybych tak aspoň směl naznačovat!“ Pane náměstku, co by se jim jako mělo stát, že to ani nechcete domýšlet?

Nebezpečná Akce D.O.S.T.?

Ponechme stranou detailnější analýzu iniciativy D.O.S.T. Ve zkratce lze říci, že jde o názorové prostředí, které se poněkud pomateně staví proti jakémusi plíživému nebezpečí, které ohrožuje naši kulturu, civilizaci a nespecifikovatelné tradiční hodnoty. Tleská mu Hájek, Joch, Klaus, rádoby novinář Bartoš a jiní. Dobře, to by ještě nevadilo, pestrost názorů je zapotřebí. Znepokojivá je ale skutečnost, kdo tuto iniciativu založil a jakým způsobem se její někteří příznivci na různých konferencích vyjadřují.

Kromě Bátory je jedním ze zakladatelů iniciativy Petr Bahník, který býval předsedou české politické strany Právo a Spravedlnost. Před sněmovními volbami 2006 vytvořily koalici (kvůli rozepřím s Národní stranou) Dělnická strana a Národní sjednocení, která nesla název – jak jinak – Právo a Spravedlnost…

Dnes to nevypadá, že by pravicový extremismus byl velkým strašákem. Je dobré dát si na něj pozor, bezpečnost země snad příliš neohrozí. Není větším nebezpečím právě ale taková Akce D.O.S.T., která je tvořena těmito lidmi z okruhu ultrapravicových stran? Na veřejnost může působit značně klamavým dojmem.

Tradiční vlastivěda

A nedej bože, kdyby se na ministerstvu našel hlupák, který by takového Bátoru jmenoval svým náměstkem. Péče o mozkovou kondici naší země pod Dobešovou taktovkou churaví. Proč se ale kabonit, třeba Bátora základnímu školství zanedlouho nadělí novou osnovu pro výuku Vlastivědy, plnou tradičních konzervativních hodnot.