Reklama
 
Blog | Ondřej Koutník

Čarování poslance Babáka

Jeden nevinný vinný mejdan VV a vláda má na stole další problém. Na paletě průšvihů koaličních stran se nejedná o nijak mimořádnou záležitost. Přesto zazněly věci, nad kterými by se asi nemělo mávnout rukou.  

Babák roku

Představitelé VV se ukazují jako pořádní světáci. Ovládají české prezidenty, vědí, na kterých ministerstvech by to chtělo klečet a přátelí se s nejvýznamnějšími světovými politiky. Zároveň se potvrdilo, kdo je kdo ve straně. Bártovi už se nemusí říkat faktický šéf, John je vyprázdněným šaškem a stranickým pokladníkem je Michal Babák, který prý v pytli nosí půl milionu korun.

Že by však šlo nad informacemi z nahrávky mávnout rukou a spokojit se s vysvětlením, že Bárta a spol. se prostě opili těžkým vínem, to by nebylo správné. Překvapivá byla hned (ne)reakce prezidenta Klause. Nelze se mu však divit, byl by to risk, kdyby z vlády po Johnovi a Bártovi vypadl další „kamínek“. Zajímavé jsou informace o odvolání bývalé šéfky České pošty. Ivan Langer, Jaromír Soukup, Miroslava Kopicová či Jaroslav Tvrdík, o těchto lidech v souvislosti s Českou poštou Bárta hovoří. Jsou toto známky opilství??

Reklama

Dále se ukázalo, že financování VV je jeden velký zmatek. Vše měl svým čarováním vyřešit poslanec Babák. Co to znamená, že to Babák vyčaroval? Jak to souvisí s nejasnostmi kolem Babákových darů pro stranu? Vít Bárta také řekl, že je nutné nechat oficiální peníze na kampaň na hejtmanské volby. Takže jsou i neoficiální peníze? 

 

S Bártou proti korupci

Praktiky jako nahrávání, které sem v poslední době zatáhly Věci veřejné, jsou nechutné. Bylo by zbytečné dělat si iluze, že kdyby někdo nahrál kohokoliv jiného, že by byl výsledek lepší. Jenomže VV se podílejí na řízení této země. Vítu Bártovi se navíc podařilo vytvořit dojem, že se stal obětí kmotrů, kteří po něm jdou kvůli jeho zásahům na ministerstvu dopravy.

Bártův a Johnův požadavek, aby VV dostaly ve vládě resort, který umožní boj s korupcí, je nesmyslný a směšný. Co třeba ministerstvo pro místní rozvoj (Kamil Jankovský), kde vzniká novela zákona o zadávání veřejných zakázek? Myslí-li Bárta protikorupční boj tak vážně, proč se více nepodílí na úpravě zákona o lobbingu či financování politických stran? Příležitostí, jak posílit transparentnost české politiky, by bylo opravdu hodně. Vít Bárta však jen potvrzuje svou hýčkanou a šušnivou touhu po moci.     

Po Ivánkovi a Kristýnce mají divadelní režiséři díky nové nahrávce další námět na to, jak vyprodat své sály. Nelze než s Bártou souhlasit, že porada měla po dlouho době zase smysl.