Reklama
 
Blog | Ondřej Koutník

Drobilovy patálie (díl třetí): študovaný ideolog a nový ministr

 

Seriál Drobilovy patálie pokračuje novým dílem. Vládní tým po předvánoční krizi vítá  nového parťáka. Díru po odstoupivším ministru životního prostředí Pavlu Drobilovi zaplnil Tomáš Chalupa. Bývalý ministr nemusí smutnit - dosáhl na prestižní vnitrostranický post. Chalupa by teď měl pokračovat v ideové a programové linii jako jeho předchůdce. Vypadá to, že kromě drobného personálního rozdílu věci pokračují ve stejných kolejích. Snad ale ne úplně ve všem…  

 

Ideový šéf ODS

Poslanec Drobil nezůstal za svoje ministerské zásluhy nepovšimnut a byl náležitě odměněn. Stal se tzv. garantem projektu odborných komisí ODS. Odborné komise se budou vyjadřovat k zásadním programovým záležitostem ODS, a do budoucna budou tvořit program…“ specifikoval náplň práce Drobil (v rozhovoru pro idnes.cz). Podle předsedy strany Petra Nečase jde především o manažerskou a organizační činnost. Ano, manažerské schopnosti jsou opravdovou devízou poslance Drobila. Dodnes třeba považuje Libora Michálka za toho, kdo manažersky selhal a byl jednou z příčin, proč se musel ministr poroučet pryč z ministerstva.

Drobil je bolavou ukázkou českého korupčního světa (na základě naprosto jasných důkazů). Ti, kteří se proti němu postavili, jsou estébáci a spiknutí levičáci, kteří na základě Havlových instrukcí usilují o demontáž našich tradičních hodnot a pravě pravé české pravice. Důležitou otázkou tedy je, kdo si názorově sterilního a ideologicky vyprázdněného Drobila (jinak také autora oslnivého motta: životní prostředí pro lidi) na tomto místě v ODS přál. Nedivil bych se, kdyby tuto šachovou partii rozehrál prezident, kterému za dva roky vyprší mandát. Ten jen dokazuje, jak skutečně obratným politikem je. Není nic lepšího, než si začít pomalu chystat půdu pro svůj stranický comeback. Nerad bych ale přebíhal. Prozatím tak Drobil (spolu s konzultantem Pantajem) může začít s výukou antijehovismu, aby se předešlo případným patáliím se slušnými lidmi.

Reklama

 

Ku transparenci?

Starosta Prahy 6, současný poslanec za ODS a nyní i ministr životního prostředí. A také někdejší Klausův tiskový mluvčí. Jako bývalý pražský zastupitel se orientoval spíše na zahraniční vztahy a diplomacii (stále se tak nedaří nalézt člověka, který by měl primární zájem a motivaci vést zelené ministerstvo). Byl rovněž členem zahraničního výboru pražské radnice, jež se podílel na vyjednávání o umístění sídla systému Galileo v Praze. Tomáš Chalupa – bojovník na protiekoteroristické frontě – nebude ve vnímání životního prostředí žádnou změnou oproti svému předchůdci. Přesto se ale něčím ti dva liší. Na svém webu Chalupa zveřejňuje svá daňová přiznání a zdroje příjmů, proto působí transparentněji. Po tom, co se prezident a premiér zastali Drobila, který navrhoval zničení korupčních důkazů, toto pokládám za pozitivní příslib. Škoda jen, že Chalupa nepovažuje příjmy z dozorčích rad, ve kterých v roce 2010 seděl – Pražská energetika Holding a Pražské služby – za nesprávné a nemorální (protože jak říká, je to v mezích pravidel a zákonů).

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Zpráva na závěr: Za to, jak trpělivý a vyčerpávající povolební boj na pražské radnici s médii, intelektuály a pomýlenými Pražany místní ODS svedla, má konečně i ona svého ministra ve vládě.