Reklama
 
Blog | Ondřej Koutník

Drobilovy patálie

Od jmenování vlády prezidentem uplynulo pět měsíců a vládu už opouští první ministr. Pavel Drobil, politik, jež usiloval o zisk ministerstva průmyslu a obchodu, který ale skončil na ministerstvu životního prostředí. Po Liboru Ambrozkovi tak jde o další korupční průšvih, který se v prostředí tohoto ministerstva odehrál. O čem všem Drobilova kauza vypovídá? Pouze o vládě to nebude. Nezapomínejme, že Drobil je součástí předsednictva ODS, které si vytklo za cíl proměnu strany. Otazníků se ale objevuje mnohem více. 

 

Na první pohled nevypadá situace příliš dramaticky. Přestože jsme od jara prakticky pořád masírování protikorupčními hesly a sliby, nikdo asi nečeká, že se korupce v politice zbavíme lusknutím prstu. Proto jednání Drobilova asistenta, Martina Knetiga, ani tolik nepřekvapilo. Reakce po odhalení kauzy pak působila navenek docela sympaticky. Drobil se s tím vypořádal jako správný chlap a odstoupil. S předsedou Nečasem pravé viníky celého případu naštěstí odhalili. Nečas odcházejícímu ministrovi dále věří a Drobil má i nadále od šéfa podporu pro očišťovací proces ODS od kmotrů a korupce. To jsou paradoxy.

 

Pojďme se ale podívat, čím se Martin Knetig provinil. Podle nahrávek bylo Knetigovou snahou získat ze Státního fondu pro životní prostředí peníze a převést je do Osobního fondu pro Drobilovu kariéru. „Pro toho Pavla, aby měl někdy šanci být premiérem, tak bez toho, že pro tu stranu mimo jiné i vydělá peníze…,“ dělal si Knetig starost. Takovou péči měl ministr Drobil ve svém poradci. Teď jde ale o to, zda o tom Drobil skutečně nevěděl, jak sám tvrdí. A případně zda-li za jeho okamžitou rezignací stojí opravdu úmysl, aby nebyla poškozena vláda a ODS, nebo zda je to spíše snaha, aby byl případ zadupán a novináři (a snad i policie) se v něm dále nešťourali. Nabízí se také otázka, zda-li poradce Knetig nehraje v případu jen roli bílého koně a těmi, kdo mají skutečný zájem na Drobilově karierním vzestupu, je někdo ještě úplně jiný. Zkrátka, jde o pouhé fantasmagorie jednoho nevýznamného ministerského úředníčka nebo se za případem skrývá něco daleko důležitějšího, co my právě teď ještě nejsme schopni vidět?

Reklama

 

Aby se vina neházela jen na lidi kolem samotného ministra, jedno je jisté. Ministr zpravidla není největším odborníkem dané oblasti, ale měl by být minimálně schopným manažerem, aby celé ministerstvo mohlo dobře fungovat. To, že se Drobil obklopil lidmi, o kterých pak prohlašuje, že se snad zbláznili, naznačuje, že ministr byl pořádný neumětel. Kromě tohoto nedokázal (zavedení dress codu není protiargumentem) zanechat za sebou jedinou stopu a odkaz, s jakou koncepcí ministerstvo dále řídit.

 

Tak i tak z toho kromě otázek vyplývají i nějaké závěry, které lze na místě vyložit na stůl. Deklarovaná snaha ODS býti novou a čistou ODS kulhá na obě nohy. S pompou přicházeli Drobil a Blažek na místopředsednické posty své strany. První již vypadl z vlády a druhý se dostal do sporu s předsedou občanských demokratů kvůli velké koalici na brněnské radnici. Přestože ODS mohla mít primátora a vládnout městu pod Špilberkem s programově bližší TOP09, raději se spřáhla s ČSSD. To už Nečas (zvláště po pražských kotrmelcích) nevydržel a odvolal místopředsedu Blažka z dozorčí rady Lesů ČR. Přece jenom nějaké pozitivum celé kauzy by tu bylo. Z vlády odchází jeden ze dvou nejméně kompetentních ministrů, díky kterému to vypadalo, že máme dvě ministerstva průmyslu a obchodu. Snad s novým ministrem životního prostředí přijde i rozum. Někdo ho tu totiž vítal předčasně.