Reklama
 
Blog | Ondřej Koutník

Hříšní lidé města pražského

 

Je pražská politika právem spojována se slovem korupce? Kauza Opencard nebo podezřelé výběrové řízení na čističku odpadních vod. I o tom se debatovalo ve druhém kole diskusního večera pořádaného Respekt Institutem v kině Světozor. 

 

K vidění a slyšení byli ti, o kterých se mluvilo po nedávných komunálních volbách. Bohumil Svoboda, Karel Březina, Zdeněk Tůma, Petra Kolínská a komentátor HN Jindřich Šídlo. Tedy dobrá příležitost vyslechnout architekty pražské opoziční smlouvy a její kritiky. V několika článcích jsem se tu pražskou koalicí aneb „prasárnou 2010“ zabýval, proto bych zde uvedl jen pár poznatků, které si z večerní diskuse člověk mohl odnést.

Nálada v zaplněném sále odpovídala atmosféře, která doprovázela období po skončení voleb v hlavním městě. Přítomní reagovali na politiky ODS a ČSSD kriticky a často posměšně, především pak ve chvílích, kdy primátor a jeho náměstek Březina mluvili o změně pražské politiky nebo jejich boji proti korupci. Budili však dojem, že odpor proti nim je víceméně nezajímá.

 

Reklama

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Ze slov Svobody i Březiny čišela naprostá absence politické vize či koncepce budoucí politiky našeho hlavního města. Vše bylo zakryto do odborných terminologických frází, které širší veřejnosti nicmoc neřeknou. Proč raději politici nevysvětlí, čím je přestavba čističky pro město důležitá nebo proč se nevede diskuse o tom, čím je výhodný elektronický systém jízdenek hromadné dopravy apod.

Za všechno lze jmenovat jeden konkrétní příklad. Petra Kolínská se podivovala nad vyšumělým odchodem kontroverzních magistrátních úředníků Kočího, Ďuricy a Tomana, za nimiž stojí mocní lobbisté Janoušek a Rittig. A trest? Žádný, resp. odchod z magistrátu. Trestní oznámení? Žádné. Primátor Svoboda se obhajuje, že vše nechá prošetřit a udělá audit.

Na úplném konci celé diskuse však zazněl zásadní dotaz, který Svobodovo a Březinovo „úsilí“ staví zcela na hlavu. Otázka zněla: Kdo konkrétně je podepsán pod smlouvou s firmou Veolia ohledně přestavby čističky odpadních vod? Primátor překvapil a jméno prozradil: TOMAN. Přesně ten, který byl v onom exemplárním „trestu“ z magistrátu raději vypoklonkován. K čemu Svoboda a spol. potřebují další audity a důkazy, aby už byl konečně někdo potrestán? Mám pocit, že minimálně v tomto případě už opravdu nebesa pukají…