Reklama
 
Blog | Ondřej Koutník

I ty Sašo?

Evropě to osladíme,“ holedbali se v podzimních měsících roku 2008 Mirek Topolánek a Alexandr Vondra. Teď však vyplouvá na povrch, jak podivným a neprůhledným způsobem bylo předsednictví financováno. Scénářů, jak se to všechno semlelo a na čí straně je vina, existuje více. Neméně zajímavá je však i pozoruhodná proměna vztahu mezi bývalými politickými partnery – Vondrou a Topolánkem.

 

Vondrův slevomat

Ať už Vondra o přemrštěné odměně pro firmu ProMoPro věděl nebo ne, nese za ni odpovědnost. Vondra byl tehdy ministrem bez portfeje, jeho ne-ministerstvo bylo zřízeno při Úřadu vlády, jehož šéf smlouvy za ne-ministra evropských záležitostí musel podepisovat. Je však nepřijatelné, aby se dnes Vondra vymlouval, že byl ostatními obejit. Přesto, pokud by se tak přece jen stalo, Vondra by se ukázal jako naprosto neschopný hospodář. Jestliže by přehlédl, že odteklo místo původních cca 100 milionů na danou službu více jak sedmkrát tolik, pak mám obavy, kolik a co by mohl přehlédnout nyní jako ministr obrany.

Konec přátelství

Reklama

Pak je tu druhá možnost, kterou nelze zcela vyloučit. Alexandr Vondra dnes řídí ministerstvo, které připomíná chaotickou džungli, ve které se přes 20 let kradlo a ve velkém stylu nakupovalo (ale proč nemít dopravní letadla, do kterých se nic nevejde nebo pandury, které se potápí). Současný ministr slibuje změny a zpřehlednění systému zakázek, čímž by šlápl na kuří oko zbrojařským firmám. Skandalizace Vondry by se jevila jako dobrý prostředek, jak se ministra zbavit. V minulosti tu takový případ již byl – někdejšího ministra informatiky Vladimíra Mlynáře se tehdy nespravedlivě podařilo politicky zašlapat.

Vztah bývalých politických partnerů Topolánka a Vondry je od doby předsednictví naruby. Změna nastala ve chvíli, kdy po Topolánkových nešikovných slovech o homosexuálech a židech Vondra předsedu v čele ODS nepodpořil. V září 2010 Topolánek svého bývalého kolegu obvinil, že na nákup pandurů tehdy tlačil právě Vondra (což potvrdil i ministr financí Kalousek, který se zastal Bartáka). Nyní si Topolánek také přidal a prohlásil, že Vondra o celé kauze s firmou ProMoPro věděl a je za ni tudíž zodpovědný. 

Zadupat, zamlžit a jedeme dál    

Zhruba půl roku uběhlo od vytvoření vlády. Jen namátkou, byly tu průšvihy na ministerstvu obrany, chaos na pražském magistrátu, byl tu Drobil, uhlí a Gross, kauza s ABL, nyní aféra kolem evropského předsednictví. Jedna za druhou se na sebe kupí a zakrývají. Kam se dnes posunula věc na ministerstvu životního prostředí? Zřejmě jen víme, že pan Michálek stále hledá práci. To samé vyplývá z chování aktérů kolem financování našeho předsednictví. Přece není možné, aby za ztrátu více jak půl miliardy korun nikdo nedostal pomyslnou pokutu. Novinář Jaroslav Spurný nedávno řekl, že problémem dnešního vyšetřování a přístupu k zodpovědnosti za politické činy je, že každý se ohání postupem podle paragrafů, místo toho, aby se řešila spravedlnost. A vývoj to potvrzuje, prozatím paragrafy válcují podstatu a princip spravedlnosti.

Hořké poučení z nedávného skandálu tu máme. Dělat do audiovideo konferenční techniky se u nás doslova vyplatí. Z evropského předsednictví a stylu přístupu k této kauze nám spíše zůstává jen sladké mámení a chvíle závratí.