Reklama
 
Blog | Ondřej Koutník

Naše země nevzkvétá

Pokud by Nečasova vláda přežila, měla by vůbec šanci obhájit své reformy? Počítal někdo, kolikrát se vláda za nynější lapálie veřejnosti vlastně omluvila? 

Prázdné zákony

Minulý čtvrtek (14. dubna) uspořádal Respekt institut a poslankyně Lenka Andrýsová (VV) další z řady expertních stolů o lobbingu s názvem „Koho regulovat“. Z celého semináře nejvíce zaujal příspěvek Pavla Teličky. Bývalý člen Evropské komise ocenil snahu diskutovat nad tématem lobbingu a jeho legislativními úpravami. Pak ale dodal, že i kdyby došlo k přijetí novely zákona, zase to bude pouhá norma, která za daného stavu české politiky bude jen prázdnou ulitou.

Zajímavý názor přidal P. Telička v souvislosti s českým trendem kritizování EU. Místo toho, abychom se snažili naši politickou kulturu oživit a vzít si z evropské integrace to dobré, od vstupu ČR do Unie stále posloucháme nářky o nevýhodách našeho členství. Místo abychom se např. aktivněji inspirovali systémem veřejné správy či školství ve skandinávských zemích, tak se EU stále bojíme a bojujeme za „českou státnost a suverenitu“. Jsou tu ale jiné a daleko aktuálnější a podstatnější problémy, na které by se politici měli soustředit.

Reklama

Nejen krize politiky

Nedostatek vzdělanosti, pocitu odpovědnosti a naprosto pokleslá politická kultura – to dnes brání tomu, aby i dobré legislativní návrhy v praxi fungovaly a přispěly ke změně věci. Podobné dojmy jsem měl z diskuse ohledně posílení transparentnosti veřejných zakázek. Nápady dobré, ale stejný problém – dokud se tu nezmění morálka, chování a přístup lidí ke správě veřejných věcí, zase zůstaneme jen u změn na papíře.

Současná situace ukazuje, že nejde jen o politickou, ale i společenskou krizi. Do politiky a úřadů se v nedávné době dostalo spoustu nových lidí, kteří se poměrně rychle přizpůsobili nekalým poměrům. Ať už je to touha po moci nebo korupce, která je rakovinou české společnosti. Rozpadající se Nečasova vláda je jen špičkou ledovce, který nám taje před očima.

Těžké řemeslo

Jednoduchá otázka na závěr: kolikrát jste v té spleti tiskových konferencí a „brífingů“ zaznamenali, že by se některá ze stran či vláda veřejnosti omluvila? … Je to ten stejný přístup, jaký jsme zaznamenali v kauze s P. Drobilem a A. Vondrou. Jako by jim to bylo úplně jedno. Do voleb daleko. Teďka je prostě priorita vyřešit „vnitro“.

I kdyby P. Nečas po Velikonocích hlasování o nedůvěře přece jen ustál, nic to neznamená. Tato vláda  bude leda administrovat, reformy ji málokdo uvěří. Politika je náročné řemeslo. Současní političtí představitelé z vládních stran se ukázali jako neschopní řemeslníci, kteří při opravě materiálu vyrobili akorát další díry.