Reklama
 
Blog | Ondřej Koutník

Neděkuji, odejděte!

Přiznávám, že s Václavem Klausem jsem nikdy moc nesouhlasil. Respektoval jsem ho ale jako jednu z nejdůležitějších figur české politiky po pádu komunismu. Zároveň uznávám, že určité prvky jeho myšlení pro mě nebyly úplně nezajímavé. Nicméně v posledních dnech jsem si uvědomil, že jsem si současného prezidenta tak nějak přestal vážit. Proč?

Uvědomuji si, že často mířím svou kritikou na hlavu státu. Vždy jsem se ale snažil někde v zadu chovat k prezidentovi alespoň špetku uznání a respektu. Teď jsem ale úmyslně zvolil silnější slova, protože poslední události mě přesvědčily, že teď nejde jen o pouhý ideologický rozpor.

 

Strana zla

Reklama

Aféra na ministerstvu životního prostředí ukázala, že korupce je spíše než obyčejnou chřipkou epidemií české politiky (a nejen politiky, bohužel). Nejde o žádné domněnky a nepodložená podezření, ale o skutečné a jasné důkazy toho, že ministr Drobil byl v celé kauze s plným vědomím namočen. Pak je tu člověk jako Libor Michálek, který se odvážil seknout této krakatici do jednoho z jejích chapadel. I přes jasné důkazy prezident Klaus ministra Drobila podpořil a vysvětlil, že jde o nešťastnou a zbytečnou věc, kterou vyvolalo ministrovo závistivé okolí. „Neumím žít ve světě, kde lidé nosí po kapsách nějaké nahrávací přístroje a tímto způsobem si nahrávají nebo nenahrávají, falšují nebo nefalšují tu nahrávku. To není svět, o kterém jsem schopen uvažovat,“ řekl prezident.

Klaus prodělal za premiérské éry podobnou aféru, kdy si musel pakovat kufry z Úřadu vlády po kauze související rovněž s financováním ODS. Tehdy mezi milionáři, kteří přispívali do stranické pokladny, byl i maďarský Lajos Bács a mauricijský Radžív Sinha. Dnes se z pozice hlavy naší země postavil za politiky, kteří jednali s korupčními úmysly. Klaus se pořád tak rád schovává za principy demokracie, ale přitom straní lidem, kteří je vědomě a s vidinou vlastního obohacení na úkor ostatních porušují. Proto mám problém takového prezidenta uznávat. Příčina mého nesouhlasu totiž není v rovině ideologické, ale v odlišném chápání pravidel lidského chování. Klaus není schopen uvažovat o světě (viz jeho citovaná slova), kde se lidé postavili nemorálnímu a protizákonnému jednání. Já zase nejsem schopen uvažovat o jeho světě.

 

Prokurátorka

Závěrem pár poznámek k udělení milosti prokurátorce Brožové-Polednové, která se významně podílela na justiční vraždě Milady Horákové. Je lidské odpouštět a je to jeden ze základních aspektů lidského chování a kultury křesťanství. Člověk, kterému odpustíte, by měl litovat svých činů a pokusit se odčinit své prohřešky. Pro tento prezidentův krok ale nenacházím žádné pochopení a považuji to za plivanec do obličeje neuznaného třetího odboje a všem lidem, kteří kvůli komunistům trpěli.

 

Ryba smrdí od hlavy. Tentokrát od hlavy České republiky.