Reklama
 
Blog | Ondřej Koutník

O Šípkové Růžence

Válka růží v ČSSD. Už brzy budeme znát jméno jejího nového šéfa. Březnové klání slibuje vskutku vyrovnaný souboj. Otázkou zůstává – zlidoví Lidový dům pod novým vedením?  

Princ zachránce

Gross a Paroubek zakleli sociálně demokratickou Růženku do letargického spánku, ze kterého se ne a ne probudit. Najde se však lídr, kterému se podaří nastolit v největší opoziční straně jiný směr? Kdo z kandidátů má k princi-zachránci nejblíže? Vypadá to, že spíše Hašek – avšak i tato volba má své „ale“.    

Sobotkovo bydlo

Reklama

Existují minimálně dvě věci, na které by se u Sobotky nemělo zapomínat. Od roku 2003 byl v předsednictvu strany, stál tedy jak po boku Grosse, tak i Paroubka. Jakápak hlubší změna tedy? Naopak –za Sobotkou stojí vyhlášený hulvát Rath, který vrací stranu zpět do minulosti (Rath mj. neskrývá ambice stát se 1. místopředsedou strany).

Smysl pro elementární slušnost a politickou kulturu? U Sobotky bychom hledali marně. Tak například v rozhovoru pro Respekt (5. 12. 2010) – Sobotka  na otázku, proč se nepostavil proti senátorské kandidatuře Jaroslava Palase (neobjasněné peníze na stavbu svého penzionu), odpovídá: „Já jsem ale neměl žádné silné indicie pro to, abych se ho snažil stáhnout z kandidátky.  Na dotaz, zda nepovažuje za špatné, že zneužil poslaneckých náhrad na pořízení si bytu, reagoval Sobotka slovy: „Vnímám to jako jednání, které bylo zcela v souladu se zvyklostmi, zákony a pravidly České republiky.“ Takže Sobotka má recept na spravedlivý a sociálně ohleduplný sociální stát, za což si přece zaslouží křeslo předsedy strany.

Haškovi prezidenti

ČSSD by pod vedením Haška zvýšila svůj koaliční potenciál, pro ostatní demokratické strany je jihomoravský hejtman rozhodně schůdnější variantou pro vyjednávání. Hašek má oproti Sobotkovi výhodu, že je více vidět a působí konstruktivněji při řešení problému s odchodem lékařů. Poslanec Hašek působí přesvědčivěji i v boji s korupcí a klientelismem, snaží se např. o spolupráci s lidmi z Americké obchodní komory nebo Transparency  International. Je méně populistický než jiní jeho kolegové, díky čemuž by mohl nalákat více vzdělaných a mladších voličů. Dnes lze pouze odhadovat, zda má Michal Hašek reálnou šanci vymanit ČSSD z populistického bahna a přiblížit ji severskému typu sociáldemokratismu. Potenciál je však u něho větší než v případě jeho konkurenta.

Důkazem, že ani s Haškem to nebude tak růžové, je představa o prezidentských kandidátech pro případnou přímou volbu. Škromach, Zaorálek nebo Onderka. To jsou opravdu překvapující jména. V případě brněnského primátora Onderky by se alespoň Praha mohla těšit na svůj druhý Orloj, který by Onderka mohl vztyčit rovnou na Pražském hradě.

Sociální demokracie je zakletou Růženkou. Princ Hašek nebo Sobotka? Zda bude jejich polibek životadárný nebo ještě více uspávací, ukážou už příští měsíce a nejbližší volby. Ani jeden z nich ale nebude mít na růžích ustláno.