Reklama
 
Blog | Ondřej Koutník

Paroubkovy kočkoviny

 

Poslední dobou jsou noviny a televize zase plné Jiřího Paroubka. Připočteme-li k tomu Grossovo uhlí, kolem dvou bývalých premiérů z ČSSD se roztočil pořádný kolotoč. Sociální demokraté mají štěstí, že následující dva roky se nekonají žádné volby. Kauzy jejích představitelů totiž momentálně zastiňují aféry vládních stran kolem Langrova špinavého prádla, Drobila či ABL. 

 

Kmotr kam se podíváš

Vítu Bártovi se podařilo šťouchnout do vosího hnízda. Jakoby dopředu tušil, že na povrch vyplave jeho skandál se sledováním politiků ODS a bude potřeba jej překrýt jinou aférou. Ministr dopravy oznámil, že podává trestní oznámení na management Ředitelství silnic a dálnic v Ústeckém kraji, které Bárta podezírá z napojení na kmotry Patrika Oulického (ODS) a vlivného mafiánského primitiva z ústecké ČSSD Petra Bendu. Ten je však Paroubkovou pravou rukou a také kmotrem jeho dcery Margarity. Rozjela se tak série odvetných opatření: hned v pondělí Benda obvinil Bártu za pomluvu a křivé obvinění, totéž učinil Paroubek o den později a hodlá podat ještě jedno trestní oznámení na ministra dopravy za údajné krácení daně v ABL.

 

Reklama

Umlčený Ďuričko?

Aby toho zmatku nebylo málo – Bohumír Ďuričko, který je zatčený za vraždu kolotočářského synka Václava Kočky, uvedl, že před květnovými volbami do Sněmovny obdržel od ČSSD několik milionů korun za to, aby nevyšla jeho kniha. V ní měl odsouzený Ďuričko popisovat financování sociální demokracie a její napojení na organizovaný zločin. To Paroubek rázně popřel a chystá se obsah knihy uveřejnit. Těžko říci, co je na Ďuričkově knize pravdou či jen pouhým bojem vnitrostranických klik ČSSD. Škoda, že informace z tzv. Kubiceho zprávy byly tehdy účelově zpolitizovány. Bohužel unikla její podstata – totiž že organizovaný zločin prorůstá do státního aparátu.

 

Opozice a o pozice

O víkendu se konají čtyři krajské konference ČSSD, které jsou důležité pro volbu budoucího předsedy největší opoziční strany. Ať už dopadnou jakkoliv, zmiňované kauzy kolem bývalých pohlavárů sociální demokracie ohrožují zejména Bohuslava Sobotku, který by rád ČSSD šéfoval. Sobotka je Paroubkovci nyní podporován a nesmíme zapomenout, že je členem předsednictva strany od roku 2003. Uváděné průšvihy se tak děly za jeho působení. Proč bychom tedy měli věřit, že Sobotka je jiný než jeho předchůdci.

 

Místo toho, aby opoziční ČSSD sekala dobrotu a byla vládě programovou a hodnotovou alternativou, vyplouvají na povrch její další a další skandály. Po odstoupení JP se mohlo zdát, že v ČSSD blýská na lepší časy. Její sliby, že chce dělat politiku pro obyčejné lidi nebo měnit místní politickou kulturu, jsou plané. Namísto boje opozice to jen připomíná boje o pozice.

 

Mrázek ústředna

(úryvek z odposlechů Františka Mrázka z knihy Kmotr Mrázek II. – Krakatice od Jaroslava Kmenty)

Mrázek: „Jak to dopadlo v IPB?“

Sekyra: „Jsou potřeba ještě ti dva (Kollert a Budinský) z KB. A pokud jde o Živnobanku, vzpomněl jsem si na kamaráda Paroubka, který je náměstkem primátora pro finance. Paroubek zná Kunerta (šéfa Živnostenské banky). Paroubkově přítelkyni jsem sehnal nedávno byt.“

 

Jakmile Sekyra domluvil s Paroubkem, zavolal Mrázkovi.

 

Sekyra: „Mluvil jsem s Paroubkem. V případě potřeby zavolá Kunerta.“

Mrázek: „Hm, hm, hm. To je dobré.“

 

Připomínám, že jde o záznam z roku 2000, Paroubkova představa o fungující rodině tak už tehdy zřejmě brala za své. Jeho kočkoviny do místního kocourkova bohužel zapadají.