Reklama
 
Blog | Ondřej Koutník

Praha: Dienstbier ven a platné volby

Povolební vývoj v hlavním městě se stal v posledních dnech jedním z hlavních témat televizních zpravodajských relací a lemuje titulní stránky českých novin. Personální složení vyjednávacích týmů ODS a ČSSD po odchodu největšího kritika spojení těchto stran vzbuzuje podezření a velkou nedůvěru. Podle Hospodářských novin (Soud rozhodl: Volby v Praze proběhly férově a výsledky platí) Městský soud v Praze rozhodl, že volby v Praze platí. Nad hlavními protagonisty tak mizí Damoklův meč opakování voleb. Je to snad přehnaná hysterie a pouhý pragocentrismu? Ne tak docela…    

 

Od konce léta do podzimních voleb bylo hlavní město poseto oranžovými billboardy, ze kterých k Pražanům v různých polohách a podobách shlížel neokoukaný Jiří Dienstbier ml. Jenomže ten pár týdnů po skončení voleb opouští kvůli tanečkům s ODS vyjednávací tým své strany. Člověk, který byl hlavním kandidátem ČSSD na pražské primátorské křeslo, nemá sílu přesvědčit spolustraníky v Praze, aby nesouhlasili s koalicí s jejich největším ideologickým soupeřem. Zcela logicky se nabízí otázka, co je příčinou takového podivného chování. Proč ODS nejde do koalice raději se svým vládním partnerem a programově bližší TOP09? Jak kvalitní a důvěryhodnou politiku mohou Pražanům garantovat lidé jako K. Březina, P. Hulínský, M. Poche, R. Blažek či B. Šťastný, kteří vyjednávají o složení nové pražské vlády?

 

Reklama

Verdikt městského soudu o platnosti voleb by v té horší variantě mohl znamenat odstranění posledních překážek k tomu, aby si ODS s ČSSD plácly a ujaly se magistrátu. Je nutné si uvědomit, že v Praze se na rozdíl od jiných velkých měst nekonají za dva roky krajské volby a de facto na čtyři roky budou mít pražští zastupitelé a radní klid. 

 

Mohlo by nám to bejt vlastně jedno, co se v tej Praze plný bohatejch lidí s divným přízvukem děje, ať si to jednou taky vyžerou. Jenomže ono to přesahuje hranice města Prahy a v lecčems poodhaluje skutečnou situaci a stav české politické kultury. Chování některých zdejších politiků poukazuje na úzkou provázanost mezi politiky,vlivnými podnikateli a osobnostmi s kriminálním pozadím a minulostí. Dosud se zdálo, že kmotři úřadují hlavně v ODS. Praha však ukazuje, že to bude veliký problém i pro nejsilnější levicovou stranu. I když už hlavní město v minulosti zažilo velké koalice na magistrátě, nikdy neměla ODS po ruce tak silného pravicového partnera, jakým je dnes TOP09. Právě proto by dnešní spojení ODS s ČSSD připomínalo nechvalně známou opoziční smlouvu, jejíž negativa v současném politickém systému stále rezonují.  

 

 

 

 

 

 

 

Poznámka na závěr: Erik Tabery na facebooku vyjádřil zajímavou myšlenku, zda by na politické scéně po tomto vývoji nebyl určitý prostor pro jakousi „obdobu TOP09“ na levici. V duchu New Labour by projektantem takové strany mohl být třeba právě J. Dienstbier ml. (špatným pomocníkem by nemusel být Michal Hašek). Mnohokrát již bylo diskutováno, zda je tu v oblasti levého středu vůbec místo pro jinou stranu než ČSSD. Zemanovci prokázali, že šance  na úspěch jsou spíše menší (proč by ale Dienstbier ml. a jemu podobní nemohli být úspěšnější než duo Zeman-Šlouf?)…