Reklama
 
Blog | Ondřej Koutník

Rubová a lícová TOP 09

Není TOP 09 jako TOP 09. Tato strana má svůj rub a líc. Líc byl velmi lákavý pro voliče a díky tomu strana získala tolik hlasů. Rub zůstal schován. Dnes však mince po dopadu zůstává hlavně rubem nahoru. Celé to pak působí jako jedna velká mystifikace. Kdo byl líc a kdo je rub?

Od konce června 2009, kdy TOP 09 vznikla, letěly její preference strmě vzhůru. Jako geniální kuchař se ukázal být Miroslav Kalousek, který do těsta strany prozíravě zamíchal nejpopulárnějšího českého politika současnosti Karla Schwarzenberga. Kalousek neváhal a předvolební balíček převázal schwarzenberskou stuhou. Díky této brilantní strategii TOP 09 jen těsně zaostala za druhou ODS a dnes je vlivným hráčem celé vládní koalice. Tradice, odpovědnost, prosperita pro Českou republiku. V osobě Schwarzenberga pak konečně i naděje na lepší politickou kulturu. Nezapomínejme na ještě jeden Kalouskův husarský kousek. Do čela pražské kandidátky na primátora hlavního města posadil populárního Zdeňka Tůmu (který po příštím týdnu ještě dost možná promluví do finální podoby pražského magistrátu). To byl líc TOP 09.

Postupem času se to ale všecko nějak pomotalo. Z charismatického knížete udělal Kalousek svoje křoví a ujal se stranických opratí. Hned od počátku se zdálo být něco v nepořádku. Ministr financí si za svého náměstka vybral z korupce podezřelého Martina Bartáka. Podivné. Garantem protikorupčních opatření v programu strany se stal rovněž podezřelý Pavel Severa. K tomu připočtěme aktuální aféru kolem Vlasty Parkanové. Takové menší ministerstvo obrany uvnitř TOP 09. O to víc se musí bojovat s korupcí na tomto ministerstvu – proto pryč s Vondrou (aniž bych snižoval závažnost kauzy ProMoPro). To je rub TOP 09.

Velkou výhodou TOP 09 je skutečnost, že této straně – na rozdíl od Věcí veřejných – momentálně nehrozí pád pod 5 %. Stále totiž žije z aureoly Karla Schwarzenberga, která dovoluje rozehrávat Miroslavu Kalouskovi tajemné a mocné politické hry. Bohužel se zdá, že kníže už nestačí svého místopředsedu brzdit. Nebylo by překvapující, kdyby byl Schwarzenberg nakonec odvelen do boje o Hrad. Tím by zůstal Kalousek v čele TOP 09 de facto osamocen. Ale nepředbíhejme, nikdo z nás přece neví, s čím vším se ministr financí po ránu probudí.

Reklama