Reklama
 
Blog | Ondřej Koutník

Teroristi? Ne, hrdinové!

Je to ztráta času? Měla by se vláda věnovat důležitějším věcem? Nikoliv. I přes svá negativa má tato vláda šanci důležitý zákon konečně protlačit. A hanba ČSSD.

Schválení protikomunistického odboje je potřebné pro kultivaci české demokracie a narovnávání pochroumané politické kultury. Ať už má nebo nemá zákon drobné nedostatky, nejdůležitější je jeho poselství. Jsou minimálně dvě. Prvním posláním zákona je morálně odškodnit ty, kteří kvůli komunistům trpěli a strádali. Druhým důležitým okamžikem je jasný vzkaz pro budoucí generace: období komunismu bylo zločinné, je stejně špatné jako nacismus nebo fašismus. To by se mělo stát samozřejmou součástí školní výuky, když už se tolik času vyplýtvá na učení o pravěku.

 

Diskuse ohledně uznání protikomunistického odboje přináší také minimálně dva důležité poznatky:

Reklama

Zaprvé: dnešní politika ztrácí názorový střet, stále víc a víc je zásobována smrští odborných a technokratických pouček a termínů. Vytrácí se „politický“ souboj a jednání (neplést s politikařením). Protikomunistický zákon se však ukazuje především jako politický konflikt – jako střet hodnotových názorů a idejí. I když přichází poměrně  pozdě, je dobré dnes vidět, že vůle po účtování s komunismem tu stále je. Na to není a nikdy nebude pozdě, jak obvykle kritici argumentují. 

Zadruhé: debata o protikomunistické legislativě vypovídá o povaze české sociální demokracie. Její hesla o modernizaci, snaze otevřít se mladším a vzdělanějším lidem je úplně k ničemu. ČSSD má na noze komunistickou kouli, se kterou kulhá a klopýtá. Dokud se ji nezbaví, její severské vzory ji budou na hony vzdálené. Nepomůže ji ani Hašek, a už vůbec ne ani Sobotka.

 

Legalizace boje proti komunismu je důležitá. Smysl spravedlnosti, morálky a svědomí musí být povýšen nad malicherné půtky ohledně drobných paragrafových nedostatků. Když se toto nedaří naplňovat při vyšetřování současných afér, povést by se to mohlo alespoň tady. Čest třetímu odboji. Postavil se komunismu, který vyhlásil válku československé společnosti.