Reklama
 
Blog | Ondřej Koutník

Zachrání Nečasovu vládu bratrstvo Kočí pracky?

Zprávy ze zdivočelé země: poprvé v dějinách České republiky sledujeme přímý přenos rozkladu vládní strany. Zdánlivé loutky se utrhly Bártovi ze špagátu a vnitrostranické intriky se staly věcí veřejnou. Co nás čeká v příštích dnech?

„Okolo Kočí vláda se točí,“ švitoří se momentálně českými luhy a háji. Události kolem nejmenší vládní strany nabraly závratné tempo. Velkým překvapením je, že do čela pučistů (dle odborné terminologie ministerstva vnitra) se postavila nejmladší poslankyně VV Kristýna Kočí. Tedy bývalá poslankyně klubu VV – zřejmě pro porušení etického kodexu. Stranické principy přímé demokracie však narušeny nebudou. V nejbližších dnech si totiž véčkaři odklikají vyhazov poslankyně a jejích kolegů ve vnitrostranickém referendu. 

Věci veřejné se před zraky lidí svíjí jako sekta, která směřuje do politického záhrobí. Patrně nic už straně nepomůže, aby vůbec dohlédla na ideály a změny, kterými obalamutila voliče před volbami – v kampani za 90 milionů a kdy John na znamení slibu střílel z děla. Dnes lze téměř s jistotou říci, že v historii českého stranictví najdeme jednou VV v kolonce “blamáž“.

Vyšetřování kauzy je teprve na začátku. Za pár dnů může být všechno jinak. Třeba se ukáže, že Bárta je opravdu lidský typ a svým poslancům půjčoval na jejich obleky a kabelky. Jenomže dlouhodobější vývoj a zprávy z okolí strany hovoří spíše ve prospěch těch, kteří se rozhodli přiškrtit Bártovo mocenské libido. Rozuměl třeba někdo handrkování VV o tom, kde se bude konat schůze poslaneckého klubu? Snad kvůli lepší aparatuře ABL se poslanci přemístili do svého smíchovského sídla.  

Reklama

Zásadní otázka však zní: co se bude dít dál? No buď vláda zůstane bez změny, čímž by ale premiér Nečas mohl riskovat, že Češi zase jednou vyjdou do ulic. Nebo je tu možnost, že dojde k obměně ministrů za Věci veřejné a vládu podpoří alespoň sedm poslanců z této strany. Pokud by ale nepodpořilo vládu více než sedm poslanců, hrozila by vláda přeběhlíků, se kterými tady máme vskutku výborné zkušenosti. Mohou být ale také vyhlášeny předčasné volby a úřednická vláda. Jsou to poměrně velmi špatné vyhlídky.  

Přesto bych tu minimálně jedno pozitivum viděl. Prokáže-li se, že Kristýna Kočí nelhala a skutečně činila tak, jak dnes říká, pak je právě ona důkazem toho, že sebezodpovědná a morální politika je tu stále (byť jí je jako šafránu) přítomna a má smysl za ni bojovat. Kočí již teď přes svůj mladý věk a politickou nezkušenost prokázala odvahu a bude-li vše tak, jak uvádí, ukáže se, že s vážně nemocnou českou politikou není všem dnům konec.

Lze očekávat, že bratři Bártové rozjedou v ABL divizi finančního poradenství, kterému v těchto dnech udělali velkou reklamu. Také by mohlo být už konečně omezeno používání vysoce nadužívaného termínu „faktický předseda“.