Reklama
 
Blog | Ondřej Koutník

Zasedla si média na Věcech veřejných?

Člověk se ráno probudí a po přečtení zpráv má pocit, že jeho den začíná s Vítem Bártou, Radkem Johnem či ještě hůře s Michalem Babákem. Je mediální kolotoč kolem VV oprávněný nebo jsou novináři prostě zaujatí?

Rok s rokem se sešel a z mediálních hvězd jara 2010 jsou mediální štvanci. Nepřijde Vám, že je hon na Věci veřejné už za hranicí snesitelnosti? Občas by se dokonce mohlo zdát, že některé kauzy jsou činěny na objednávku politických konkurentů. Nemusí se nám líbit, že se neustále mluví jen o Bártovi a spol., zatímco Vondra a Drobil zůstávají mimo zorný úhel médií. Jenomže důkazy o korupci, klientelismu a netransparentnosti ve Věcech veřejných prosakují na povrch čím dál tím více. Tak proč toho nevyužít.

Je zřejmé, že politická kariéra vrcholných představitelů VV je do budoucna po právu sečtena. Teď je otázkou, zda se povede někoho klepnout přes prsty a náležitě jej potrestat. Michal Babák přelíval miliony korun sem a tam, což před pár dny potvrdil FAÚ. Důkazy jsou na stole a bude zajímavé pozorovat, jak se tento konkrétní případ bude dál vyvíjet. A co na to vláda? Zatím mají přednost amalgámové plomby, to je teď pro zemi priorita.

V souvislosti s aférami Věcí veřejných začaly pronikat na povrch i informace o podezřelých praktikách v justici. Dozvídáme se, že vyšetřování byla různými způsoby manipulována, zpomalována a zahrávána do autu. Vzhledem k nečinnosti policie převzali v řadě případů iniciativu novináři. Ti kdyby nyní kauzy VV opustili a přenesli pozornost jinam, výsledek nebude žádný a vše by časem zase vyšumělo. Média se upnula na partaj, u které existují hmatatelné důkazy o podvodech. I když to může vypadat jako zaujatý boj proti jedné politické straně, cílem je na základě důkazů a svědectví potopit alespoň jednu bárku. Je dost možné, že véčkaři se svými průšvihy stáhnou ke dnu i politiky jiných stran (viz souvislosti s kauzou Drobil či IPB). Proto nelze mluvit o žádném zasednutí si médií na nejmenší vládní stranu. Průšvihy se dějí zcela jistě i jinde, teď je ale šance, že se podaří otevřít konkrétní hrob a konečně chytit big fish.

Reklama