Reklama
 
Blog | Ondřej Koutník

Imunní Vít Bárta? Zn. NEOČIŠTĚN

Vít Bárta sliboval, že své jméno očistí. Doposud se nestalo a policie nedávno požádala Poslaneckou sněmovnu o Bártovo vydání. I tak exministr dopravy získal vysokou sněmovní funkci. Na závěr jeden konkrétní důkaz, jak ABL pracovala pro VV.

Vydat či nevydat?

Vít Bárta dluží veřejnosti vysvětlení. Po svém odchodu z ministerstva dopravy slíbil, že vyvrátí všechna podezření z uplácení a spojení na trase VV-ABL. A nic. Protikorupční policie po několika týdnech obvinila majitele VV ze zločinu podplácení a požádala Sněmovnu, aby Bártu zbavila poslanecké imunity. Lze si snad jen těžko představit, že by poslanci tuto žádost policie na konci srpna zamítli. Přesto se Vít Bárta stal předsedou poslaneckého klubu své strany. 

Podle asociace APUeN poslanci za posledních 21 let hlasovali už 15x o omezení imunity, ale bez výraznějších výsledků. Proč si nechat vzít líbivé předvolební téma. Doposud se dle APUeNu hlasovalo o 18 poslancích, z nichž deset bylo vydáno k trestnímu stíhání (podle ČT bylo celkem vydáno 19 poslanců či senátorů).

Reklama

Posledním vydaným poslancem byl v roce 2009 Petr Wolf (ČSSD). Kauza tohoto poslance odstartovala pád Topolánkovy vlády. Marek Dalík tehdy naléhal na zastavení přípravy reportáže České televize o P. Wolfovi, jehož firma byla podezřelá ze zneužívání dotací ministerstva životního prostředí.

Omezení poslanecké imunity a vyškrtnutí bizarní pasáže „Odepře-li komora souhlas, je trestní stíhání navždy vyloučeno“ bylo jedním z vlajkových témat vládních stran. Jenomže politický vývoj ve vládních stranách říká, že k této změně jen tak nedojde.

 

ABL pracovala pro VV

Jak jsme si mohli za poslední čtyři měsíce všimnout, Vít Bárta nevysvětlil vůbec nic. Pouze se nabalují další podezření. Bývalý ministr dopravy například v dubnu prohlašoval (např. 17. 4. , Lidové noviny), že „ABL a Věci veřejné, to je nesmyslná linka“. V jednom z článků na tomto blogu jsme se před několika týdny zmínili, že VV si platí svůj guerillový tým, což později potvrdila reportáž České pozice. Brigádní inzerát na pozici „Politolog-monitoring“, kdy jste se až na pohovoru dozvěděli, že se jedná o stranu Věci veřejné, tehdy zprostředkovávalo náborové oddělení ABL.

 

 

 

 

 

 

 

 

Email, který jsem obdržel jako odpověď na reakci na inzerát Politolog-monitoring. (Na pozici jsem nenastoupil).

Jak dlouho se bude šéf poslaneckého klubu Věcí veřejných držet ve vrcholných politických funkcích? V těchto dnech je Bárta po uplynulých „okurkových“ týdnech zase zpět – jako ekonomický expert vyjednává o rozpočtu na další rok.