Reklama
 
Blog | Ondřej Koutník

Pasážová revolta

Demonstraci odborářů můžeme chápat z několika úhlů pohledu. Pro někoho byla projevem odvahy a chrabrosti státních zaměstnanců, kteří nejsou ovcemi na stříhání. Pro někoho byla zase projevem sobeckosti a neschopnosti slevit kvůli ekonomické krizi ze svých platových požadavků. K tomuto článku mě vyprovokoval jiný moment. To když si odboráři ke své choreografii vypůjčili písničky Karla Kryla.     

 

Státní zaměstnanci dali vládě jasně najevo, že si (slovy Mirka Topolánka) nenechají házet lejno na hlavu. Proč ne. Takový projev nesouhlasu je jednou z užitečných výbav demokracie. Snad jen prolomení bran ministerstva vnitra nebylo vkusné, navíc provedené těmi, kteří pomáhají a chrání (zřejmě). Pro vládu však může být tento signál odborářů užitečný a může tak přispět k větší citlivosti vládních kroků. Na druhou stranu má tato vláda pevnou podporu Poslanecké sněmovny, kterou si voliči v nedávných volbách zvolili. Mělo by to tedy být tak, že většina české společnosti s rozpočtovými škrty bude souhlasit.

Jak jsme viděli, akce byla jedinečnou příležitostí pro levicové strany, jak na sebe před volbami přitáhnout pozornost a získat hlasy pro nadcházející volby. Odboráře tak například posílil Ilja Paroubek či Muromec Sobotka. „S lidmi pro lidi“ nechyběli ani komunisté a jejich nejužší vedení. A právě zde nastává problém.

Ve chvíli, kdy se celá akce blížila svému konci, odboráři zařadili do svého repertoáru skladby undergroundového písničkáře  a komunisty perzekuovaného Karla Kryla. I když nejsem povolaným krylologem, dovolím si odhadnout, že zrovna Kryl by své písně této akci nepropůjčil. Vrcholem plivance do tváře tohoto odvážného člověka byla chvíle, kdy se do rytmu Krylových písní začali pohupovat sami komunisté. Jdoucí na smrt tě zdraví, komunisto odboráři.

Reklama

 

Pod zadkem stránku Dikobrazu 
vzýváme Zlaté tele 
Sedáme v koutcích u obrazů 
Čekáme Spasitele 
Civíme lačně na měďáky 
My – Gottwaldovi vnuci 
A nadáváme na měšťáky 
tvoříce – Revoluci

I naše generace 
má svoje kajícníky 
a fízly z honorace 
a skromné úředníky 
a tvory bez svědomí 
a plazy bez páteře 
a život v bezvědomí 
a lásku K nedůvěře

Už nejsme nejsme to co kdysi 
Už známe ohnout záda 
Umíme dělat kompromisy 
a zradit kamaráda 
A vděčni dnešní Realitě 
líbáme cizí ruce 
A jednou zajdem na úbytě 
z té smutné revoluce

I v naší generaci 
už máme pamětníky 
a vlastní emigraci 
a vlastní mučedníky 
A s hubou rozmlácenou 
dnes zůstali jsme němí 
Ne – nejsme na kolenou 
Ryjeme drškou v zemi!